Infidel - Hitetlen (2019)

Egy amerikai újságírót meghívnak Kairóba, egy hittel kapcsolatos interjúra, amit az egész muszlim világ figyel. A felesége is követi az adást (az USA-ból), és megdöbbenve tapasztalja, hogy a férje olyan dolgokkal kezdi a mondanivalóját, ami az egész muszlim világ dühét kiválthatja. Az újságíró nagy vívódásokkal az arcán végül kipréseli magából az üzenetet: Jézus az Isten.A Tv adás akkora port kavar világszerte, hogy a Hezbollah elrabolja a férfit, majd egy iráni börtönbe hurcolják. A felesége utána megy, hogy kiszabadítsa, és tudtán kívül bekerül a Moszad hálózatába, akik egy esélyt látnak abban, hogy kiszabadítsanak két foglyot (és a főhőst is) a nő segítségével. A végén nagyon izgalmas lesz a film, robbanós, lövöldözős, üldözős jelenetekkel.

És most jövünk a mi saját véleményünkkel:
Ez nem egy keresztény film, hiszen Jézus üzenete még a leghalványabb formában sincsen jelen. Keresztény filmnek nevezzük azt, amikor a megváltás üzenete határozza meg a filmet. Bibliai téma, Jézus nevének említése, esetleges keresztény gyakorlatok (imádkozás, templom bemutatása, aranykereszt a nyakon stb...) nem tesz egy filmet kereszténnyé. Csak az üzenet tudná azzá tenni, de az meg nincs. Az, hogy Jézus az Isten, az csak egy bibliából kiragadott tény (mert Istennek a fia mi más lenne, mint az apja maga), és a legrosszabb (elsődleges) üzenet a muszlimok felé, ami létezik.
Mert nem ezt kell hirdetnünk, hanem azt, hogy Jézus meghalt értetek is, és ezáltal Ő egy Út Istenhez. Hogy mindenki saját maga választhassa meg magának, mit gondol erről.
De a filmbeli üzenet olyasmi, mintha bemennél egy muszlim szentélybe, és erőszakosan kicserélnéd a koránt egy bibliára.
Tehát ez a film inkább megosztást és ellenségeskedést kreál (tehát káros, keresztény szemszögből nézve), nem pedig megtéréseket. Persze, meg van írva, hogy:
És gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért. Luk 21:17.
Ha azt hirdetjük, amit Jézus mondott hogy hirdessünk, akkor leszünk csak üldözve az Ő nevéért. A filmbeli főhős a saját ostobaságáért lett üldözve. Olyan témába keverte a fél világot, amit szinte lehetetlen (és felesleges) elmagyarázni. Az üzenetünk központja a kereszt, és nem más. Mert nincs más, mint Pál apostol is kifejtette: Nekem pedig ne legyen másban dicsekedésem, hanem a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében, aki által nekem megfeszíttetett a világ, és én is a világnak. Gal. 6,14

Ennek ellenére Isten megsegíthet bárkit a világon, aki kiáll mellette.

Végszó:
A filmet egy ugyancsak ostobának tűnő felhívás tetézi:
Ezt a filmet azoknak ajánljuk, akiket jelenleg is iráni börtönökben tartanak fogva.
Hát ez aztán igen a javából! Az iráni börtönök arról híresek, hogy Irán és vallásellenes filmeket nézhetnek a rabok. Csak úgy. Mintha hotelben lennének vagy egy túrabuszon.

Értékelés
Mint akció film: 8/10
Mint keresztény üzenetet hordozó film: 2/10
Azért adtunk két pontot ez utóbbinak, mert a film végén visszament a haldoklóhoz a főhős, megfogta a kezét és.... azt hittük, mondani fog neki valamit. De sajnos ez nem történt meg. Így akár egyet is adhattunk volna (a legrosszabb értékelést, mint keresztény üzenetet hordozó film).

A film jelenleg elérhető itt (valszeg hamar leszedik):
https://youtu.be/XVGolAH5JXo 

Filmnet7.com 2021