Gondolkodj szabadon! | 4. rész - Ádám és Éva a genetika, genomika mérlegén

Az első emberpár, Ádám és Éva, a Biblia teremtéstörténete szerint az emberiség igazi családfájának kezdete. Vajon a modern genetikai és genomikai kutatások fényében mennyire tartható hitelesnek az édeni beszámoló? Lehetséges, hogy az emberiség valóban egyetlen családot alkot, amelynek családfája körülbelül 6000 évvel ezelőtt kezdődött? Vagy a genomika az emberszabásúaktól való származásunkat erősíti inkább és Ádám a feleségével, Évával sohasem létezett? Spoiler: Ádám és Éva valóban lehettek az emberiség ősszülei!
Sorozatunkban világunk és az élet eredetével foglalkozunk. Végsősoron azt kutatjuk, hogy mi, emberek honnan származunk. Még közelebbről, arra keresünk válaszokat, hogy az uralkodó véleménnyel szemben, milyen tudományos érveket tud felmutatni egy kisebbség által képviselt magyarázat: a teremtés paradigma.
A többségi nézet szerint világunk kezdete egy robbanás volt, és az élet roppant hosszú, évmilliárdokat felölelő idő alatt, fokozatosan alakult ki, míg eljutottunk az első ember megjelenéséig.
A kisebbség által képviselt magyarázat szerint - ami a Biblia magyarázata, a teremtés paradigmája - Isten teremtette Földünket, és rajta az életet, sőt magát az első embert is - és ezt hat nap alatt tette, nagyjából 6000 évvel ezelőtt.