A FEKETE LOVAS (A kinyilatkoztatás útja 3)
Magyar felirat: FILMNET7 (badnewsforthedevil)


"A FEKETE LOVAS" az egy sorozat harmadik része. Csodálatos alkotás, mert itt egy nemhívő is megtalálja azokat a válaszokat, amiket valószínűleg régóta keresett. A film stílusában hasonlít egy, a MAD MAX és az ÉLI KÖNYVE egyveleghez, tehát meg van adva egy  posztapokaliptikus világkép, ahol már megtörtént a "nagy villanás", és a hátramaradottak szemszögéből játszódik le minden. Megszűnt minden megszokott, eltűntek az alapvető törvények és mindenki a saját túlélésére rendezkedik be. A FEKETE LOVAS abban különbözik a fent említett világi társaitól, hogy itt nem atom bomba robbant, nem aszteroida csapódott be, nem valami világégés tanúi voltunk, hanem az elragadtatásnak (az első részben, amit valószínűleg hamarosan bemutatunk) és az azt követő időszaknak lehetünk passzív szemlélői. Hogy mi a közös tényező a fent említett világi produkciókkal? Az, hogy itt is elszabadul a mérhetetlen gonoszság, kapzsiság, hatalomvágy a hozzá kötődött határtalan erőszakkal, oly annyira, hogy már a keresztények kezében is megjelenik a fegyver és a verekedni jól tudó szuperhős karakter. Mert e-nélkül tarthatatlan lenne a film stílusa, és egy teljesen más típusú megközelítésnél kellene kikötnünk, egy Gandhi féle erőszakmentes forradalom-szerű megjelenítésnél. Tehát a rendezők egy lehetetlen választás elé lettek állítva: mutasd meg egy állig felfegyverzett emberen keresztül azt, hogy hogyan kell szellemi (a nem-fizikai térben) harcolni.


És most érkeztünk el a lényeghez: szabad-e (fizikai) fegyvert fognia egy kereszténynek, ha maga vagy mások megmentése lenne a cél. Ez jelenleg a kereszténység egyik legaktuálisabb kérdésének látszik, hiszen az utolsó években keresztény falvak és városok százai romboltattak le világszerte és keresztények millióit kényszerítettek menekülésre, nem beszélve a több százezer legyilkolt áldozatról. A pusztítás már sok éve folyik, mégsem hallottunk eddig olyan keresztény szuperhősökről, akik fegyveresen ellenálltak volna az ellenséges erőknek, és legendákká váltak volna a fizikai képességeik által (mint Sámson pl. az ószövetségben).
Viszont több olyan történet kering, amikor gyilkosok jelentek meg bizonyos keresztény csoportok  között, de nem tudták elvégezni a dolgukat valami természetfeletti megnyilvánulás miatt, és ha esetleg mégis sikerült elvégezniük gonosz terveiket,  utólag történtek meg a csodák (a lelőtt emberek feltámadtak pl.). 
Szóval van itt egy kérdés, amiről a kereszténység véleménye erősen megoszlik: mi van, ha megtámadják a szeretteidet, mit kell ebben az esetben tenned? Mert nincsen egység e témában és sokan a keresztények közül is a fizikai ellenállásnak vagy a fizikai védekezésnek a hívei.
De  valójában nem az a lényeg, hogy kinek mi a véleménye, mert ez nagyon különböző lehet, hanem inkább az, hogy mit mond az Ige az adott témával kapcsolatban. Most anélkül, hogy egy bibliatanulmányt szerkesztenénk a témáról, megemlítünk pár elgondolkodtató igét:
 
Monda néki Jézus: .... akik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniük.  Mt 26,52
Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is.  Mt 5,39
Ismét köveket ragadának azért a zsidók, hogy megkövezzék Jézust (de Jézus kitért előlük).  Jn 10,31 
És ha valaki téged egy mérföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.  Mt 5,41
A.... gyilkosoknak...... része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, ami a második halál.  Jel 21,8
 


Szóval a fizikai harc és annak bármiféle változata vagy lehetősége is teljesen hiányzik az újszövetségből (kivéve az államhatalom fegyverhasználatra kapott jogát, a Róm. 13 szerint, de ez semmiképpen nem érvényes az egyénekre). Erre már az ószövetségi próféta is rátapintott, valószínűleg tudtán kívül: Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! azt mondja a Seregeknek Ura.  Zak 4,6
 
Ezen véleménybeli eltérések ellenére is ez egy kiváló film, Isten üzenete hatalmas erővel tör át. A KMA a legjobb három keresztény film közé sorolhatná, ami a végidők generációjához próbál szólni. Szóval érdemes megnézned és elgondolkodnod az üzeneten, amit közvetít feléd.

(Kma kommentár, amit a Kma honlapjáról kopíroztunk ide) Főszerepben (többek között):

Hilty Bowen


David A.R. White


Kevin Sorbo
 


Bruce Marchiano